Köhögés felnőtt korban

Bőséges folyadék fogyasztással a köhögés ellen

A köhögési reflex elsősorban a légcsőben vagy a nagy hörgőkben lévő váladék és idegentestek eltávolítását segíti elő. A köhögés hatékonyságát befolyásolja a nyák milyensége. Amennyiben a nyák sűrű, tapadós, nehezebb kiüríteni. Ezért azt ajánlom, hogy ilyenkor:

SOK-SOK FOLYADÉKOT FOGYASSZON

az a köhögős beteg, akinek a köpete nem, vagy nehezen tud felszakadni. A bőséges folyadékfogyasztás sok estben könnyít a köhögésen.

“Addig jó amíg köhögünk , addig a pap sem temet el!” – ahogyan az idősebbek szokták mondani.

Aki kínzó köhögéstől szenved, az mégsem így gondolja. A köhögési, tüsszentési, valamint a hörgőszűkülettel járó reflexek az élethez tartozó alapvető folyamatok. A légutakban lerakódott idegen anyagok, a felhalmozódott váladék, a gyomorból visszaáramló sav kiürítésében játszanak szerepet.

A köhögés leggyakoribb okozója

természetesen a légutakat érintő gyulladás Ki ne köhögött volna már meghűlés miatt.  A torokgyulladás, az arcüreggyulladás, a légcsőhurut, a hörghurut, a tüdőgyulladás gyakori tünete a köhögés. A gyulladásos tünetek mérséklődésével párhuzamosan a köhögési inger súlyossága, a köhögési rohamok erőssége csökken. Ezekben az esetekben a köhögéses időszak ritkán tart tovább egy hétnél. Elhúzódó arcüreggyulladás esetén a garatfalon hátul lecsurgó váladék hosszabb ideig is kellemetlen köhögést okozhat.

megfazas

A köhögés egyéb okai

ritkábban előforduló eltérések

Milyen tényezők okozhatnak köhögést? Erre a kérdésre keressük a választ a továbbiakban.

pointing-right

Identest aspiratio

A váratlanul a légutakba kerülő bármely idegen test heves köhögési ingert vált ki. A kiváltó ok legtöbbször ismert, így nem nagyon okoz problémát a felismerése.

pointing-right

Dohányzásos eredetű

Hosszú éveken, akár évtizedeken keresztüli dohányzás és a következtében kialakuló idült hörgőszükülettel járó tüdőbetegség az úgynevezett COPD szintén tartós köhögést válthat ki.

pointing-right

Nyirokcsomó megnagyobbodás.

A tüdő hílusában / tüdőkapuban elhelyezkedő megnagyobbodott nyirokcsomó szintén elhúzódó köhögést eredményezhet.

pointing-right

Tüdő eredetű

A tüdő állományában kialakuló, jó illetőleg rosszindulatú folyamatok szintén hónapokig tartó köhögést eredményezhetnek. Ide tartoznak:

  • jó indulatú daganatok
  • rosszindulatú daganatok
  • tüdőtuberkulózisos fertőzés ( TBC)
pointing-right

Allergiás eredetű

Amennyiben allergiás a környezetében lévő virágpor pollenre, háziporatkára, parlagfűre stb., ez irritálja és asztmát okoz önnek az év egy bizonyos szakaszában. De akár egész évben is. Ehhez szintén elhúzódó köhögés társulhat.

pointing-right

Gyógyszer okozta

Bizonyos gyógyszerek szedése elhúzódó köhögést okozhat. Első sorban a vérnyomáscsökkentők bizonyos csoportja az úgynevezett ACE-gátlók.

pointing-right

Pajzsmirigy megnagyobbodás.

Néhány betegség következtében pajzsmirigy megnagyobbodás alakulhat ki. Ez a légcső nyomása miatt főleg fekvő testhelyzetben okoz köhögést.

pointing-right

Nyelőcső irritáció

Nem légúti eredetű köhögés a gyomorsav visszaáramlása következtében kialakuló köhögés. Gyakran asztmás betegséghez társul.

A köhögést kiváltó reflexek, mechanizmusok gyengülhetnek a korral, ideg illetve izom eredetű betegségekben. Alkohol és nyugtatók hatására, valamint agyvérzésben is csökken a köhögési reflex.

A köhögés mindig kellemetlen

Fontos Információ!

Kedves olvasóm! A fenti cikk oktatás, ismeretterjesztés céljából íródott. Semmiképpen nem tekinthető személyes terápiás tanácsadásnak! Panaszok esetén kérem minél hamarabb forduljon orvoshoz, hogy segíteni tudjunk.

Kérdésed van? Beszéljük meg!

Bármilyen, nem konkrét tanácsadás jellegű kérdésedet bátran írd itt  le. Rövidesen válaszolok rá! Másnak is hasznos lehet!

dr. Szabó Márta

dr. Szabó Márta

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő + 6 =

Ajánlott cikkek

Meyik a legjobb gyerekcipő?

Gyerekcipő, szupinált cipő, ortopéd cipő…

Tapasztalatom szerint az egyre növekvő cipő kínálat, és az ezzel együtt fokozódó marketing hadjárat, gyakorlatilag lehetetlenné teszi az ésszerű döntés meghozatalát. A reklámokban pedig a legerősebb motiváló tényezőt támadják, mégpedig a félelmet.

Elolvasom »

Dohányzó barátainkhoz

Sokan, sokszor, sokféle módon próbálják a dohányosokat meggyőzni arról, hogy tegyék le a cigarettát. Érvként felhozva az egészségkárosítást, az elfüstölt pénzt. Számításokkal alátámasztva, hogy 70 évesen akár Ferrarit is vehetne ebből a pénzből. De kinek kell hetven évesen Ferrari?

Elolvasom »
Malcare WordPress Security