A hideg levegő hatása az asztmás betegekre

Séta a Nagyerdőn, egy napsütéses hideg téli napon. Az orrunk cinkét fogott a hidegben, a nap simogatja az arcunkat, a friss levegő átjárja a tüdőnket.
Lehet-e baj egy sétából hideg téli napon

Egy asztmás beteg téli napja

Ez nagyon egészséges ebéd utáni program… Vagy mégsem teljesen? Kinek, mikor veszélyes a hideg idő? Persze itt most nem a megfázásra gondolok 🙂 .

Fontos tudni, hogy az időjárás jelentős szerepet játszik az asztmás beteg életében. És bizony akár fulladásos rohamot is provokálhat.

Biológiai alapok röviden

Miért okozhat panaszt a hideg levegő? Az asztmás beteg légútjai túlságosan érzékenyek. A  SZÁRAZ, és a HIDEG LEVEGŐ hatására gyulladással reagál. A hideg levegő gyors belégzése, például szabadban végzett sportok télen, könnyen rohamot provokálnak. A gyulladás során  nyálkahártya duzzanat,  fokozott váladékképződés és a légutak falában lévő simaizmok összehúzódása jön létre. Ez elsősorban a kilégzést nehezíti, mivel kilégzéskor nő a mellkasban a nyomás, ami viszont fokozza a légúti elzáródást. Ilyenkor az asztmás beteg nem tudja megfelelően kifújni az elhasznált levegőt és ez a gázcsere romlását, oxigénhiányt idéz elő. Súlyos esetben a szén-dioxid leadása is csökken,ami teljes légzési elégtelenséget okoz. Ebben az esetben pedig kórházi ellátásra van szükség.

Az aszthma egy változékony,

ám jól kezelhető betegség. Az asztmás tünetek időről-időre , folyamatosan változnak. A kezelési lehetőségek azonban folyamatosan fejlődnek!  A jelenleg elfogadott rend szerint, az asztma terápiáját folyamatosan hozzáigazítjuk a beteg állapotához. Az asztma aktuális súlyossági fokához igazított kezelés lehetővé teszi , hogy az asztmások döntő többsége aktív, korlátoktól mentes,teljes életet tudjon élni.FONTOS , hogy az asztmára jellemző panaszok /köhögés, fulladás, sípolás/ jelentkezése esetén  minél korábban forduljanak orvoshoz. Az időben elkezdett kezeléssel megelőzhető az állapot súlyosbodása. Világszerte több millió ember képes AKTÍV és TELJES életet élni annak ellenére , hogy asztmás! Kezelőorvosukkal szoros együttműködésben azon dolgoznak, hogy megfelelően kontroll alatt tartsák a tüneteket.

Asztma inhalatív terápia

A LEGFONTOSABB,

hogy a fenntartó-gyulladáscsökkentő-terápiát folyamatosan és rendszeresen használja a beteg. Hideg időben, ha fokozódnak a tünetei a kezelőorvosával konzultálva terápiaváltás és/vagy a gyógyszerek adagjának módosítása történhet.A rövid hatású hörgőtágító legyen mindig könnyen elérhető helyen. Szükség estén időben használja! De ha nincs rá szükség, akkor is legyen mindig kéz közelben. A tudat, hogy ha szükséges van mihez nyúlni, megnyugtatja a beteget.

Korcsolyázás és aszthma
Seta_400
Si_400

A gyógyszeresen jól beállított asztmás betegnek nem kell félnie a SÍELÉSTŐL, KORCSOLYÁZÁSTÓL, TÉLI SÉTÁKTÓL! A hideg levegő ugyan ronthatná az állapotát, de a fenntartó terápia megtanult helyes használatával nem fog rosszabbodni állapota. A MOZGÁS, a TISZTA LEVEGŐ, a jó társaságban eltöltött órák és napok összességében kedvező hatással vannak a testre és lélekre egyaránt.

Mozogjunk, sportoljunk sokat a hideg télben is!

Fontos Információ!

Kedves olvasóm! A fenti cikk oktatás, ismeretterjesztés céljából íródott. Semmiképpen nem tekinthető személyes terápiás tanácsadásnak! Panaszok esetén kérem minél hamarabb forduljon orvoshoz, hogy segíteni tudjunk.

Kérdésed van? Beszéljük meg!

Bármilyen, nem konkrét tanácsadás jellegű kérdésedet bátran írd itt  le. Rövidesen válaszolok rá! Másnak is hasznos lehet!

dr. Szabó Márta

dr. Szabó Márta

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

7 + tizenhét =

Ajánlott cikkek

Meyik a legjobb gyerekcipő?

Gyerekcipő, szupinált cipő, ortopéd cipő…

Tapasztalatom szerint az egyre növekvő cipő kínálat, és az ezzel együtt fokozódó marketing hadjárat, gyakorlatilag lehetetlenné teszi az ésszerű döntés meghozatalát. A reklámokban pedig a legerősebb motiváló tényezőt támadják, mégpedig a félelmet.

Elolvasom »

Dohányzó barátainkhoz

Sokan, sokszor, sokféle módon próbálják a dohányosokat meggyőzni arról, hogy tegyék le a cigarettát. Érvként felhozva az egészségkárosítást, az elfüstölt pénzt. Számításokkal alátámasztva, hogy 70 évesen akár Ferrarit is vehetne ebből a pénzből. De kinek kell hetven évesen Ferrari?

Elolvasom »
Tavasz a napsütés és a pollenek időszaka.

Öröm a tavasz

Én magam is alig vártam, hogy a hosszú hideg tél után, napfény melegítse testemet, biciklimet életre keltsem és a kerti munkák elkezdődjenek.

Elolvasom »
Malcare WordPress Security