Meyik a legjobb gyerekcipő?

Gyerekcipő, szupinált cipő, ortopéd cipő…

Tapasztalatom szerint az egyre növekvő cipő kínálat, és az ezzel együtt fokozódó marketing hadjárat, gyakorlatilag lehetetlenné teszi az ésszerű döntés meghozatalát. A reklámokban pedig a legerősebb motiváló tényezőt támadják, mégpedig a félelmet.

Milyen cipőt válasszak…

Ha nem ezt, vagy azt a cipőt hordja a gyereked, akkor majd beteg lesz a lába és ezért TE leszel a felelős.

A lúdtalp és a lábdeformitások kialakulásával még későbbi írásaimban  foglalkozom. Most térjünk vissza a cipőkhöz.

Reménysugarat kívánok nyújtani az aggódó szülők számára, hogy mégis lehet jó döntést hozni.

De hogyan?

Cipő történelem röviden

Miért is visel az ember cipőt?

Amíg a túlélésért küzdöttünk, a cél a lábak védelme volt, a környezeti hatásokkal szemben.  A társadalmak fejlődésével egyre inkább teret hódított a szépség, más néven a „divat”. Még akkor is ha ezek a cipők akár kényelmetlenek és egészségtelenek voltak. Ma is a DIVAT az elsődleges választási szempont. Az igazi cél, hogy a környezeti hatásoktól megvédje a lábat- gyakran háttérbe szorul. De divat lett „nagyon egészségesnek” titulálni is a cipőket.
A jobb oldalon egy aranyos videó látható,  ezen a linken pedig egy látványos infografika érhető el.

Fontos tudni!

Egy pár „rossz” gyerekcipő, nem rontja el az egészséges gyerek lábat!

Milyen egy jó cipő?

Természetesen minden gyártó szerint az övé. De legyünk egy kicsit objektívebbek. Kijelenthetem, hogy az életkorra, testsúlyra, láb formára, tengelyeltérésekre tekintettel nincs minden gyerekre tökéletes cipő.
Minden gyerek, és minden gyerekláb kissé egyedi.
Oké akkor mondhatják: jó kis segítség, köszönjük szépen.
Az alábbiakban igyekszem  hasznos kapaszkodókat adni.
Kezdjük a járás tanulás időszakában: egy egészséges, nem túlsúlyos gyerekre, járás tanuláshoz nem kell cipő. Ilyenkor az úgynevezett „totyogó”, vagy puha talpú baba cipő tökéletes választás.
De ha a baba nagy súlyú, álláskor a sarka jelentősen bedől, vagy már kint az utcán is ki szeretne szállni a kocsiból, a járás tanulás időszakában is kaphat erősebb kérgű baba cipőt, első lépés cipőt.
Ilyenkor a talp döntésére még általában nincs szükség. Természetesen ha kifejezett alaki eltérést látnak terhelés mellett a lábon, érdemes megmutatni egy ortopéd sebésznek. Nagyobb gyerekeknél, ha egészségesnek tűnik a lábuk nincs szükség speciális cipőre megelőzés céljából sem.
Néhány fontos szempont cipő választáshoz:

 • Lehetőség szerint a saroknál a kéreg legyen egy kicsit erősebb, ne tudja két ujjal könnyedén összenyomni.
 • A talp közepesen puha legyen, és jó ha egy picit gördül a talp.
 • A cipő anyaga minél természetesebb, annál jobb.

Emlékszem, fiatal koromban volt egy műbőr sportcipőm, amit egy ma is ismert sportmárka gyártott. Azóta se volt olyan átható szagú a cipőm és a lábam.

Szupináló gyerekcipők

Ha a gyermek sarka bedől, szupinált talpú cipő használatát ajánljuk. Ezeknek a cipőknek a sarka döntött, hátul a kéreg erősített. Így a láb helyzetét használat közben korrigálja és megtartja.
Itt azért megjegyezném, hogy ezeknél a típusú cipőknél nem igazán jó módszer, ha takarékossági okokból két számmal nagyobbat vesznek. (Bár szerintem egyéb cipő esetében sem). Miért? A cipő megerősített sarokrészébe történő rögzítés során korrigálódik a sarokcsont állása. De ha „ lötyög a cipő”, a sarok gyakorlatilag változatlan állapotban áll a cipőben!

Mik a szupináló cipő előnyei?

 • A sorozatgyártás miatt az ortopéd cipőknél kedvezőbben lehet hozzájutni 6-10 E Ft között,
 • és azonnal használható.
SAROKVALGUS

Ortopéd gyerekcipők

Ha a lábdeformitás a fokozottabb, van lehetőség ortopéd cipő felírására és használatára. Első sorban végtag rövidülés, bénulás, súlyosabb tengelyeltérések esetén van rá szükség.
A szupinált cipővel ellentétben, minden esetben egyedi méret alapján kell elkészítenie a cipésznek.
Ezekben a cipőkben nemcsak a sarok dőlést, hanem más eltéréseket is ki lehet javítani, korrigálni.
Előnye, hogy szinte bármilyen lábeltérés esetén elkészíthető. Hátránya az, hogy az elkészítéséhez legalább 2 hét és két hónap közötti idő szükséges gyártótól függően.
És bár egyedi méretvétel alapján készül, minden gyártó hagy helyet a cipőben a növekedéshez, ellentétben a felnőtt ortopéd cipőkkel. Ezért enyhébb deformitás esetén semmilyen előnye nincs.
Társadalombiztosítási támogatással 12 havonta egy pár rendelhető, ami azért nem olcsó 11- 12 E Ft-ba kerül. Méretváltozás esetén rendelhető másik cipő 12 hónapon belül is.

Fontos tudnia, hogy a fenti árak a biztosító által szabottak. Ha ettől olcsóbban csinálja a cipész, csalóval van dolga… És ha a biztosítóval szemben csal, mi a garancia, hogy Önt nem veri át?

Remélem segítettem rövid összefoglalómmal.  Ha kérdésed, vagy észrevételed van akkor bátran írd le itt alul! Mindenre igyekszem rövid időn belül reagálni.

Fontos Információ!

Kedves olvasóm! A fenti cikk oktatás, ismeretterjesztés céljából íródott. Semmiképpen nem tekinthető személyes terápiás tanácsadásnak! Panaszok esetén kérem minél hamarabb forduljon orvoshoz, hogy segíteni tudjunk.

Kérdésed van? Beszéljük meg!

Bármilyen, nem konkrét tanácsadás jellegű kérdésedet bátran írd itt  le. Rövidesen válaszolok rá! Másnak is hasznos lehet!

Similar Posts

3 Comments

 1. Kedves Doktor úr!

  Ortopéd orvosként mi a véleménye a manapság divatos, műanyag Crocs papucsokról? Egy négyéves, (még) egészséges lábú kisfiú milyen papucsot viseljen (szerintem semmilyet, de legalábbis nem elől-hátul nyitottat)?

  Válaszát előre is köszönöm.

 2. Kedves Doktor úr !
  4 éves a kislányom és az lenne a problémám , hogy lányom csámpásan a jár ( befelé lép mindkét lábfejével ) és szegénykém mindig elesik a saját lábába . Mit tudok ezzel kezdeni ? Érdemes ortopédiai cipőt csináltatnom , vagy elég ha talpbetétet csináltatnom ? Segitségét kérném !
  Nagyon szépen köszönöm a válaszát előre is .
  Köszönettel : Horváthné

  1. Kedves Horváthné!
   Az ön által leírt deformitásnak több oka is lehet.
   Az egyik magának a lábnak a befelé fordulása, úgynevezett adductus tartás. Ezt általában kezelni szoktuk…
   A másik lehetőség, hogy a lábak befelé fordulását a csípő izület fejlődési variációja okozza. Ezt a helyzetet általában kinövik a gyermekek. Ezen cipőviseléssel módosítani nem tudunk, ezért nem igényel speciális cipőt sem.
   Bár meg kell, hogy mondjam, hogy van olyan ortopéd cipész barátom, aki készített olyan cipőt, ami a szupinált cipőhöz basonlóan a belső élét megemeli a cipőnek. De nem csak a sarkánál, hanem a cipő elülső részénél is. Ettől várva, hogy a cipő “hamarabb megakad” és nem engedi a további befelé forgatást…
   Személyes véleményem szerint ez teljesen fölösleges.
   Remélem segítettem: Mizsák Lajos dr

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük